7Bylo to od Boha, že šel Achazjáš k Jóramovi; proto byl zničen. Po svém příchodu vyjel s Jóramem k Jehúovi, synu Nimšího, kterého Hospodin pomazal, aby vyhladil Achabův dům.



I to je od Hospodina

Jak si může Pán použít zlé životní momenty k dobru?

Při četbě Božího slova mnohokrát vychází na povrch hloubka lidské hříšnosti. Nechceme o ní číst, neboť reflektuje totožnou hříšnost našeho srdce. Vidíme to i v dnešním textu. Ale čteme o tom, že právě od Boha pochází toto veliké zlo. Co to znamená? My lidé někdy potřebujeme, aby bylo naším životem trošku zatřeseno. Hospodin kvůli své milosti ani takto na nás nezapomíná, ale umožní, aby na nás přišlo trápení, neboť jen tehdy se naše srdce opět k němu přivine, stejně jako srdce onoho marnotratného syna. Pokud by nebyl nucen jíst slupky určené prasatům, vrátil by se zpátky ke svému milujícímu otci? A tak raději jíst slupky, snést Atalju, než úplně odejít od Hospodina. 

Tertulián učil: „Při všech příležitostech ti Bůh vychází vstříc; je to On, kdo bije, ale i uzdravuje; kdo zabíjí, ale i oživuje; kdo ponižuje, ale i povyšuje; kdo působí zlo, ale i usmiřuje.“

Systematické čtení z Bible na každý den vydává Scripture Union.