12bNepokořil se před prorokem Jeremjášem a před výrokem Hospodinovým. 13Dokonce se vzbouřil proti králi Nebúkadnesarovi, který jej zavázal při Bohu přísahou, byl tvrdošíjný a troufalého srdce a nenavrátil se k Hospodinu, Bohu Izraele. 



Když bratr nestojí za bratrem

Stojíš za svými bratry a sestrami v církvi?

Byla to bouřlivá doba v judském království. Lid dosadil za krále Jóachaza, za tři měsíce egyptský král dosazuje za krále jeho bratra Eljakíma. On to přijímá. A dopouští se toho, co je zlé v očích Hospodina. Po jedenácti letech začne vládnout osmiletý Jójakín a po třech měsících dosadil babylonský Nebúkadnesar za krále Jójakínova staršího bratra Sidkijáše. Oba byli zlí a o tom starším čteme: dopouštěl se zlého, nepokořil se před prorokem ani  před výrokem Hospodinovým, vzbouřil se proti králi, kterému byl zavázán přísahou, byl tvrdošíjný a troufalý. Nepokořil se před Bohem.

Když nastanou zlé časy, vyjeví se, co je v nás. Jde mi o moc, nebo o mého bratra? Je pro mě důležitější můj úspěch, nebo prospěch druhých? Bohu nejde o naše úspěšné projekty, mocná lidská království, … ale o srdce lidí. Naše srdce. Charakter. Věrnost. Pokorné srdce. Srdce přátelské a ochotné trpět ztrátu pro druhé.

Pane, ať umím být svému bratru bratrem.

Systematické čtení z Bible na každý den vydává Scripture Union.