35Když ještě mluvil, přišli lidé z domu představeného synagógy a řekli: "Tvá dcera zemřela; proč ještě obtěžuješ mistra?"



Nic není definitivní

Za koho se dnes modlit, kdo se zdá být v koncích?

Přijmout Boží načasování není vždycky lehké. Zvláště když se umírá ve dvanácti. Uf. Je obtížné přijmout Ježíšův čas na rozhovor, který zdržuje od něčeho tak urgentního. Avšak právě proto Ježíš mluví se ženou, která všechny ostatní zdržuje. Do toho přicházejí přátelé zoufalého otce a říkají mu: Už Mistra neobtěžuj, jdi domů chystat pohřeb.

Ježíš ignoruje, když kdokoli přichází s jasnou zprávou, že je se vším konec. A pořád opakuje to svoje: neboj se a věř. Prý, že jen spí. Nic není tak definitivní, jak kdosi jednoznačně prohlašuje. Absurdní představa: tvrdě spící nemocná dívka, a kolem se rozběhla mašinerie pohřebních rituálů. Tetičky jsou už na místě a vědí, jak si poradit, když už je vše definitivní.

Říkává se, že rituály pomáhají. Ježíš všechny odborníky na rituály vyžene. Taky se mu za to vysmáli. Co by mohl tomuhle člověku nabídnout víc? Přece poznají, když je se vším konec. – A není! Bůh má svoje načasování. Není omezen našimi spěchy, diagnózami, ani smrtí.

Pane, děkujeme ti, že ty dokážeš lidi probouzet k životu.

Systematické čtení z Bible na každý den vydává Scripture Union.