18Přicházeli i mnozí z těch, kteří uvěřili, a přede všemi vyznávali, že také oni dříve používali zaklínání. 19Nemálo pak těch, kteří se zabývali magií, přinesli své knihy a přede všemi je spálili. Jejich cena se odhadovala na padesát tisíc stříbrných.



Ztráta pro Krista

Je něco, čeho nejsem ochoten se vzdát pro Krista?

Působením Božího ducha v Efezu vyšly na světlo skutečnosti, které byly až dosud skryty. Někteří věřící sice přijali křesťanství, ale nedokázali zcela skoncovat s pověrami. Do určité míry se stále zabývali magií. Když se nyní “mnozí z těch, kteří uvěřili,” přesvědčili o své chybě, přicházeli “a přede všemi vyznávali, že také oni dříve používali zaklínání”. Pod vlivem těchto událostí se obrátili dokonce i někteří kouzelníci. Spálili knihy, jejichž cena se odhadovala na padesát tisíc stříbrných. Tato částka odpovídá tehdejšímu ročnímu příjmu za zhruba 160-200 let práce.

Spálením knih o magii dali obrácení efezští křesťané najevo, jak velmi nyní opovrhují věcmi, v nichž měli kdysi zalíbení. Právě magií nejvíce uráželi Boha a vystavovali své duše nebezpečí. Nyní vůči ní projevili odpor, což svědčilo o jejich skutečném obrácení.

Tyto spisy o věštění obsahovaly pravidla a způsoby dorozumívání se zlými duchy. Kdyby si učedníci tyto knihy ponechali, vystavili by se pokušení; kdyby je prodali, mohli by jimi být svedeni druzí. Oni se však zřekli říše temna, a aby zničili její moc, nezalekli se žádné oběti. Pravda tak zvítězila nad lidskými předsudky a nad láskou člověka k penězům.

Když se takto projevila Kristova moc, křesťanství vybojovalo veliké vítězství v samotném středisku pověry. Vliv události, k níž zde došlo, zasahoval mnohem dál, než si Pavel uvědomoval. Z Efezu se zprávy roznesly do širokého okolí, což výrazně podpořilo Ježíšovo dílo. Ještě dlouho poté, co apoštol ukončil své působení, přežívaly tyto příběhy v paměti lidí a pod jejich vlivem další přijímali evangelium.

Pane, chci Tě chválit za Tvoji ochranu před nečistými silami.

Systematické čtení z Bible na každý den vydává Scripture Union.