40bNení tu žádný důvod, kterým bychom mohli obhájit toto srocení." Po těch slovech rozpustil shromáždění. 



Moudré zklidnění situace

Jak já mohu přispívat ke zklidňování konfliktů?

Neklid v divadle stále vzrůstal. “Každý křičel něco jiného, neboť v shromáždění byl zmatek a většina nevěděla, proč se vůbec sešli.” Sk 19,32.

Když křik na chvíli ustal, podařilo se městskému tajemníkovi upoutat pozornost zástupu, aby mohl promluvit z moci svého úřadu. Zdůraznil, že mu jde o stejnou věc, a poukázal na to, že není důvod k takovému povyku. Dovolával se jejich zdravého rozumu.

Zlatník Demetrios ve svém proslovu vyjádřil obavy, že jejich “obor ztratí vážnost” Sk 19,27. Jeho slova odhalila pravou příčinu pobouření, k němuž v Efezu došlo, a také důvod četných pronásledování, kterým museli apoštolové během své práce neustále čelit. Demetrios a ostatní řemeslníci si uvědomovali, že zvěstování a šíření evangelia ohrožuje výrobu model, která byla zdrojem jejich příjmů. Byly v sázce zisky pohanských kněží a uměleckých řemeslníků, a proto podnítili proti Pavlovi prudký odpor.

Rozhodnutím tajemníka a dalších představitelů, kteří ve městě zastávali čestné funkce, byl Pavel veřejně zproštěn veškerých obvinění z nezákonného jednání. Křesťanství tak opět zvítězilo nad omyly a pověrami. Bůh použil významného městského úředníka, aby ospravedlnil svého apoštola a udržel rozzuřený lid pod kontrolou.

Pane, děkuji za všechny Tvé zásahy, jimiž uklidňuješ nepřátelství. 

Systematické čtení z Bible na každý den vydává Scripture Union.