23Pak zavolal dva ze svých důstojníků a dal jim rozkaz: "Připravte na devátou hodinu večer dvě stě pěšáků pro cestu do Cesareje, dále sedmdesát jezdců a dvě stě lehkooděnců. 24Ať přichystají mezky a Pavla bezpečně dopraví k místodržiteli Félixovi."



Boží zaopatření a ochrana

Důvěřujeme Bohu navzdory okolnostem?

Ze situace, která se zdála bezvýchodná, kdy se ho desítky radikálů rozhodlo zabít, Pavel získává římskou ochranu, která čítala téměř 500 vojáků a mezky, kteří byli Pavlovi k dispozici. Obrovský zásah kvůli jednomu jakoby bezvýznamnému vězni.

Když se Bůh rozhodne, že nás ochrání, tak jako v této situaci Pavla, nemusí to vypadat růžově. Nevím, jak se cítil, když byl eskortován do Cezareje silným oddílem vojska (pěchoty i jízdy). Ale asi byl za to Bohu vděčný.

Jsou někdy situace, které Bůh na nás dopustí, které zvnějšku vypadají velmi nepovzbudivě, ale je to ve skutečnosti pro nás to nejlepší, co nás mohlo potkat. Někdy to může být i nemoc. Zvláštní. Kdyby Pavla kradmo, potajmu, pod silnou ostrahou okupačních vojáků, neodvedli z Jeruzaléma, tak skončil s více než 40 dýkami v zádech…

Ale Bůh se o něj postaral. Tak jako se postará i o nás, budeme-li mu důvěřovat.

Pane pomoz nám ti důvěřovat i v situacích, které nevypadají vůbec růžově.

Systematické čtení z Bible na každý den vydává Scripture Union.